Terug naar Actueel

Omgaan met emotionele werkstress

Gepubliceerd op:

Afgelopen dinsdag, 16 mei, heeft bijna het hele team van Uitvaartzorg van Stad tot Wad de workshop ‘Omgaan met emotionele werkstress’ gevolgd. De workshop werd gegeven door Drs. Herman de Mönnink, trauma-, gezondheids- en A&O-psycholoog en grondlegger van de verlieskunde in Nederland.

Aanleiding voor de workshop

Naast zijn praktijk in Groningen, waar Herman de Mönnink cursussen en trainingen geeft op het gebied van verlieskunde, psychotraumazorg en burn-outpreventie, heeft hij via training instrumenten geïntroduceerd voor collegiale steun bij beroepsgroepen zoals politie en brandweer. Ook bij het uitoefenen van de uitvaartzorg zijn er soms situaties die moeilijk en aangrijpend zijn. Onlangs kwam het CBS bijvoorbeeld met cijfers dat het aantal zelfdodingen (opnieuw) is gestegen, met de hoogste cijfers in de provincie Groningen. Maar soms kan een gebeurtenis er ook voor zorgen dat een persoonlijke ervaring ineens weer naar boven komt. Ook de mensen van Uitvaartzorg van Stad tot Wad hebben daar mee te maken.

De mens is als een zeepbel. Erasmus schreef hier al over in de 16e eeuw (Homo bulla est). De zeepbel symboliseert zowel de glans als de kwetsbaarheid in het leven.

Hoe help je elkaar – de veerkracht van een team

In de workshop kwam uitgebreid naar voren wat er de afgelopen periode heeft gespeeld en de impact daarvan op een deel van de medewerkers. In een sessie met twee personen liet Herman de Mönnink aan de hand van drie belangrijke spelregels zien welke vaardigheden er gebruikt worden en wat de valkuilen zijn. En dat het motto bij collegiale ondersteuning altijd is ‘Niet trekken maar checken’. Aan de hand van een stressmatrix toonde hij wanneer er gespecialiseerde hulp ingeschakeld zou moeten worden en op welk moment collegiale ondersteuning voldoende is om elkaar te helpen.

Japanse levensles

Om te laten zien hoe collegiale ondersteuning kan uitpakken, liet Herman een deel van een filmpje zien van een basisschoolklas in Japan. Iedere week mochten 2 leerlingen uit die klas hun emotionele ervaring in een speciaal schrift schrijven en voorlezen in de klas. Dat nodigde weer andere klasgenoten uit hun verhaal te vertellen. Juist het uiten van de emoties en het met elkaar delen ervan, bleek de stress bij de kinderen te verminderen.

Intense maar prachtige workshop

Ebel Kremer: “We hebben met elkaar een intense maar ook prachtige workshop gehad. We hebben ervaringen besproken en gedeeld. Geoefend hoe we elkaar kunnen ondersteunen. Met elkaar hebben we geconcludeerd dat deze workshop het team van Uitvaartzorg van Stad tot Wad goed heeft gedaan.”

Bekijk ook

Open Dag Edama 12 oktober

Open Dag Edama 12 oktober

Op zaterdag 12 oktober openen verschillende bedrijven op het bedrijventerrein Edama in Uithuizen hun deuren! In een gezellige festivalsfeer, met een DJ, foodtruck en een springkussen voor de kinderen, kunt u een kijkje nemen achter de scher…
Lees meer..
 
Alles op tijd regelen - Het verhaal van Arjen uitvaartverzorger en eigenaar

Alles op tijd regelen - Het verhaal van Arjen uitvaartverzorger en eigenaar

Als kind ziet Arjen de uitvaartonderneming van zijn ouders groeien. Op een gegeven moment besluit hij om in het bedrijf te stappen. Sinds 23 december 2023 heeft hij het officieel overgenomen van zijn vader Ebel. Hoewel het werk niet altijd …
Lees meer..
 
Arjen en Angelina certificaat overledenenzorg behaald

Arjen en Angelina certificaat overledenenzorg behaald

Arjen Kremer en Angelina Werkman hebben in juli de basis opleiding voor overledenenzorg met succes afgerond. 
Lees meer..