Groene uitvaart

Een groene uitvaart is een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast. Er zijn verschillende mogelijkheden om een uitvaart meer duurzaam te maken.

eco-kist Gaykinga, bekleed met ongebleekt biologisch katoen Eco-kisten

Uitvaartzorg van Stad tot Wad biedt bijvoorbeeld een eco-kistenserie, die gemaakt wordt met speciale aandacht voor milieu en maatschappij en voldoet aan de MVO-regelgeving. Zoals kist 'Gaykinga', die gemaakt is van afvalhout door medewerkers van een werkvoorzieningschap. Voor de bekleding van de kist is ongebleekt biologisch katoen gebruikt.

Natuurlijke kist

Kist 'Widdama' is volledig handgemaakt van, uit Nederland afkomstig, windgedroogd hout. In plaats van schroeven zijn er houten penverbindingen gebruikt en is de afbreekbare lijm op waterbasis. In plaats van katoenen bekleding wordt de kist bekleed met een bed van mos, gemaakt van restafval van o.a. moswanden. Bamboe bekleding (lijkt op katoen) is tegen meerprijs mogelijk. De kist heeft geen handgrepen, maar wordt gedragen met 3 draagstokken die in de uitsparingen onder de kist worden gestoken. De kist is 100% afbreekbaar en geschikt voor natuurbegraven.

natuurkist \'Widdama\'

draagplank Juist met een lijkwade van katoen Draagplank en lijkwade

In plaats van een uitvaartkist kan ook gekozen worden voor een draagplank, bijvoorbeeld de 'Juist'. Deze draagplank is van ongelakt hout, heeft 8 handgrepen en kan met of zonder matras en kussen geleverd worden.

Voor een zachte uitvaart biedt Uitvaartzorg van Stad tot Wad een uitgebreide collectie lijkwaden van verschillende stoffen, gemaakt van biologische, duurzame en fairtrade materialen. Een lijkwade is een rechthoekige doek die om de overledene gewikkeld wordt. Samen met een draagplank kan dit Wikkelgoed een kist volledig vervangen. 

Vingerhoedskruid op de natuurbegraafplaats Natuurbegraven

Bij begraven op een natuurbegraafplaats gaat het graf op in de natuur. Kleding van overledene, een lijkwade, kist, urn of mand zijn daarom van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Een natuurgraf is eeuwigdurend. Een boom, struik of natuurlijk element met daarop eventueel een minimale tekst markeert de plek van het graf.

Noord Nederland kent twee natuurbegraafplaatsen: Reiderwolde bij Winschoten en Hillig Meer bij Eext.

Biologisch afbreekbare urnen

Biologisch afbreekbare urnen zijn opgebouwd uit organische materialen en daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Deze urnen vergaan na verloop van tijd in de aarde of in het water, waardoor de as vrijkomt en zo weer opgenomen wordt in de natuur. Wij bieden een uitgebreide collectie biologisch afbreekbare urnen.

Milieuvriendelijk rouwvervoer

De bakfiets is daar een mooi voorbeeld van. Als iemand tijdens het leven ook nog eens veel heeft gefietst, is dit helemaal een passend vervoermiddel. Genodigden kunnen de bakfiets met overledene begeleiden door mee te fietsen. Het is wel aan te raden om van te voren, bijvoorbeeld op de rouwkaart of in de overlijdensadvertentie, duidelijk aan te geven dat meefietsen de bedoeling is.

fietsend door het Groninger land naar de begraafplaats (de foto is met toestemming van de nabestaande geplaatst)

In Noord-Groningen is het nog een goede gewoonte dat nabestaanden, genodigden en belangstellenden de rouwauto lopend volgen om de overledene naar de laatste rustplaats op de begraafplaats te brengen. Op deze manier wordt het milieu ook ontzien. Daarnaast is deze ‘wandeling in stilte’ vaak rustgevend en kan het hoofd weer wat leeggemaakt worden.

De kosten van een groene uitvaart

De ervaring is dat een groene uitvaart duurder kan zijn dan een ‘gewone’ uitvaart. Als een groene uitvaart de voorkeur heeft, is het verstandig daar rekening mee te houden.

Bent u geïnteresseerd in een groene begrafenis of crematie? 
Vraag gerust naar de mogelijkheden.

U kunt via onderstaand formulier contact met ons opnemen

Wilt u informatie over de uitvaart van uzelf of voor uw ouders? Hebt u hulp nodig bij het invullen van de uitvaartwensen?
Of wilt u weten wat de uitvaart kost? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt uiteraard ook altijd bellen 0595 433363 / 0596 650861