Rouwverwerking

Het rouwproces eindigt niet met de begrafenis of crematie, eigenlijk begint het dan pas. Rouwen is meestal een intens proces. Hoe en hoe lang we rouwen wordt bepaald door hoe we zijn. Mensen ervaren hun verdriet verschillend. De één wil er bijvoorbeeld altijd over praten, de ander wil dat het liefst zo weinig mogelijk en zeker niet met de partner of kinderen. Het is belangrijk te proberen elkaars verdriet te begrijpen en vooral elkaar een eigen manier van verwerking te gunnen.

Als steun bij de rouwverwerking voor volwassenen, geven wij bij ieder overlijden het boekje 'Verlies - gevoelens, gedachten en toekomst'.

Rouwverwerking Kinderen en rouw

Voor kinderen is het belangrijk om afscheid te kunnen nemen. Ze kunnen op jonge leeftijd al mee naar een uitvaart of opbaring. Het is wel belangrijk om hen goed voor te bereiden op wat ze daar dan te zien krijgen. Kinderen kunnen betrokken worden bij de begrafenis of crematie door bijvoorbeeld een afscheidsbrief of -gedicht te schrijven en/of voor te lezen, ballonnen op te laten of een rouwslinger voor de kist te maken. Daarnaast zijn er ook speciale verhalen voor kinderen die voorgelezen kunnen worden tijdens de uitvaartplechtigheid. Om te helpen kinderen voor te bereiden op opbaring en uitvaart, geven wij bij ieder overlijden het boekje ‘Kinderen helpen bij verlies’.

Om te helpen bij de rouwverwerking geven wij aan kleine kinderen bij het overlijden van één van de ouders het kleurboekje 'Merijntje Muis neemt afscheid'; kinderen tot 12 jaar het herinneringsboek 'Dag lieve ...' en tieners het werk- en herinneringsboek 'Ben je hier of ben je daar?'

Verstandelijk gehandicapten en rouw

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het verlies van een dierbare zeer ingrijpend. Het is voor hen lastig te begrijpen dat de dood onomkeerbaar is. Zij moeten echt beleven dat iemand er niet meer is. Het zien en aanraken van de overledene kan verstandelijk gehandicapten helpen bij de rouwverwerking. Wij ondersteunen en begeleiden u daarbij. Afhankelijk van de mate van hun beperking kan taal te abstract zijn. Een kaarsje aansteken, bloemen of tekeningen in de kist leggen of een liedje zingen werkt voor hen vaak beter.

Om mensen met een verstandelijke beperking voor te bereiden op de opbaring, begrafenis of crematie, lenen wij de foto- en pictogrammenset 'Ik mis je zo' en de boekjes 'Moet ik nu huilen' en 'Olaf en Jaap' graag uit.

Adressen voor ondersteuning

Voor iedereen die iemand verloren heeft is er ondersteuning bij rouw. Of het nu gaat om het verlies van je partner,
je vader of moeder, broer of zus of van je kind(je). Professionele hulpverlening als u er niet meer uitkomt of lotgenotencontact om elkaar bij te staan en te informeren. Onderstaande lijst met adressen biedt een eerste wegwijs.

Bekijk hier   de lijst met adressen voor ondersteuning

Hoe ga je om met andermans verdriet?

Veel mensen vinden het lastig: wat zeg je tegen iemand die net een dierbare is verloren? Omgaan met het verdriet van een ander is geen sinecure. Maar al te vaak vervallen we in clichés en goedbedoelde adviezen die de nabestaande met lege handen achterlaat. Hoe kun je steun bieden en wat moet je vooral níet doen? Om daarbij te helpen hebben we de beste tips op een rij gezet.

Bekijk hier  het overzicht met tips wat wel en wat niet te doen

Boeken

In onze boekenkast staat een verscheidenheid aan boeken. Boeken met verhalen van herkenning en troostrijke gedichten. Om voor te bereiden op de uitvaart of te begeleiden bij het rouwproces. Voor volwassenen maar ook voor (jonge) kinderen of kinderen/volwassenen met een (verstandelijke) beperking. Onze boeken kunnen voor
een korte periode door nabestaanden geleend worden. Hieronder een selectie.

Een goed afscheid

In een periode vol hectiek en emoties moet er in korte tijd veel geregeld worden. Uitvaartzorg van Stad tot Wad neemt u alle zorg, en als u dat wilt, ook alle werk uit handen.

Wij staan naast u en verzorgen
de begrafenis of crematie zoals u
het wilt. Samen zorgen we voor
een goed afscheid.

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Bel 0595 433363 of 0596 650861 of vul het contactformulier in.

U kunt via onderstaand formulier contact met ons opnemen

Wilt u informatie over de uitvaart van uzelf of voor uw ouders? Hebt u hulp nodig bij het invullen van de uitvaartwensen?
Of wilt u weten wat de uitvaart kost? Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt uiteraard ook altijd bellen 0595 433363 / 0596 650861