Bij een crematie wordt het lichaam van de overledene verbrand in een speciale oven. Daarna moet de asbus een maand lang bewaard worden in een aparte ruimte bij het crematorium. Dat is een wettelijke verplichting. Na een maand mag de as van de overledene aan de nabestaanden worden gegeven. Zij kunnen de as een plekje in huis geven, of het verwerken in een sieraad. Sommige mensen kiezen ervoor om de as uit te strooien op een betekenisvolle plek.
Meer dan de helft van de Nederlanders kiest voor cremeren. Dat heeft onder andere te maken met de kosten. Cremeren is vaak goedkoper dan begraven, omdat u niet te maken krijgt met grafkosten (grafrechten). Daarnaast vinden sommige mensen het prettig om de as van hun dierbare in hun buurt te hebben.
Bij cremeren kan er niet - zoals bij begraven - een dag later een bezoek gebracht worden aan de fysieke gedenkplek voor de overledene. Ook duurt het in ieder geval een maand totdat er een definitieve bestemming voor de as kan worden gekozen. Gelukkig is er een alternatief, zoals onze digitale gedenkplek. Dat houdt de herinnering levend en steekt de nabestaanden een hart onder de riem.
Bij cremeren speelt het energieverbruik de grootste rol, aangezien de meeste crematoria gas gebruiken voor het verbrandingsproces. Wel worden er steeds meer crematoria duurzaam gebouwd en worden er andere energiebronnen gebruikt voor het cremeren. Ook komen er bij cremeren schadelijke stoffen uit het lichaam vrij, die vervolgens in de as terechtkomen.
Een maand na de crematie wordt de as vrijgegeven. U kunt twee dingen met de as doen: bewaren of verstrooien. Uiteraard kunt u ook kiezen voor een combinatie van beiden.
Verstrooien
U kunt de as verstrooien op het water, in de zee, in de lucht, op het verstrooiveld bij het crematorium / de begraafplaats, tijdens een wandeling of op een zelfgekozen, persoonlijke plek. Ergens waar de overledene goede herinneringen heeft. De as mag in principe overal verstrooid worden, mits de eigenaar van het terrein goedkeuring geeft. Mocht u de as op binnenwateren willen verstrooien, dan moet u dat vier weken van tevoren melden bij het Omgevingsloket. Verstrooien van as op open zee is zonder goedkeuring toegestaan.
Bewaren
U kunt de as op verschillende manieren bewaren. Zo kunt u de urn bijzetten in een (bestaand) graf, urnengraf of een urnenmuur. Maar misschien kiest u liever voor een mooie sierurn, die u een speciaal plekje in huis geeft. Daarnaast is het mogelijk om de as te verwerken in assieraden en vingerafdruksieraden. Dan draagt u de overledene als het ware bij u.
U kunt bij ons kiezen uit een uitgebreide selectie assieraden, vingerafdruksieraden en urnen. Bij onze webshop Wiegekindje vindt u zelfs baby-urntjes. Ook leveren we duurzame urnen, die van natuurlijk afbreekbaar materiaal of lokaal hout zijn gemaakt. Het is ook mogelijk om een urn naar wens te laten maken door een kunstenaar, of om het samen met haar te maken. Hieronder ziet u alvast wat voorbeelden uit onze collectie:
Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden, we helpen u graag. Ook wanneer we de uitvaart niet hebben verzorgd.
Veelgestelde vragen
Nabestaanden vertellen